Què fer amb la caspa?

La caspa és una afecció comuna que fa que la pell del cuir cabellut es descami. El que veiem són petites restes de pell blanques o grogues que es desprenen del cuir cabellut. En alguns casos, la caspa pot aparèixer també a les celles, la barba o el bigoti.

La caspa pot ser seca o greixosa. La caspa seca apareix per l’ús de xampús molt agressius, aigua calcària (amb excés de calç o magnesi) o productes de perruqueria agressius, mentre que la caspa greixosa està causada per l’excés de seu i el sobrecreixement de fongs microscòpics, que produeixen inflamació i descamació de la pell.

En general, comença després de la pubertat i és més comú als homes. Això no vol dir que els adults grans no tinguin caspa, ja que per a algunes persones, el problema pot ser de per vida.

La caspa sol acompanyar-se d’una sensació de picor o de tibantor al cuir cabellut.

Utilitzar xampú anticaspa i tractaments per al coll cabellut són els millors mètodes per tractar la caspa. Per obtenir bons resultats, heu de tenir en compte aquests consells:

  • Utilitza un xampú anticaspa adequat per al teu tipus de caspa. Si tens caspa seca, cal utilitzar un xampú anticaspa molt suau, amb un pH fisiològic que et permeti recuperar l’equilibri natural del cuir cabellut sense causar descamació addicional. Si, al contrari, tens caspa greixosa o dermatitis seborreica, possiblement serà més eficaç la combinació de microexfoliació del cuir cabellut amb un xampú queratolític (exfoliant) per desenganxar les escates i un producte antifúngic per controlar la reproducció excessiva de fongs responsable de la inflamació.
  • Cada anticaspa inclou diferents elements actius per combatre els símptomes, per això és important seguir les instruccions de l’ampolla del xampú. Alguns productes s’han d’aplicar al cap i mantenir-los durant uns minuts, mentre que altres, per contra, s’han d’esbandir de seguida.
  • En els caucàsics i asiàtics, és millor alternar el xampú anticaspa amb un altre de normal, o bé alternar dos xampús anticaspa amb diferents principis actius. En canvi, els afroamericans només s’han de rentar el cap amb xampú anticaspa un cop per setmana.

El teu farmacèutic et podrà ajudar a seleccionar el xampú més adequat per a tu. Si el xampú anticaspa no soluciona el problema, és imprescindible acudir al dermatòleg, que prescriurà el millor tractament segons el diagnòstic.

 

 

Font: https://fundacionpielsana.es/pelo/tratar-la-caspa; https://www.laroche-posay.es/article/por-que-me-sale-caspa-como-la-elimino; https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850