La carn a la nostra dieta

Les carns formen part de la nostra dieta, ja que representen, des del punt de vista nutricional, una font important de nutrients com proteïnes d’alt valor biològic, vitamines sobretot del grup B, i minerals com ferro, zinc, potassi i seleni. En els últims anys, el consum de carn ha atret força atenció en relació amb el seu impacte sobre la salut, i s’ha obert un debat sobre els beneficis de la carn blanca sobre la vermella.

 

La carn, ¿vermella o blanca?

Es considera carn vermella la carn de bou, vedella, cavall i cabra, mentre que la procedent d’aus de corral (pollastre, gall dindi o ànec) i la de conill es consideren carns blanques. La carn d’estruç no s’inclou en aquest grup, i tampoc el faisà o l’oca.

Pel que fa a la carn de xai i porc, l’Organització Mundial de la Salut les inclou en el grup de carns vermelles, però, en general, són considerades vermelles o blanques segons l’edat de l’animal i el tall (per exemple, el filet és considerat carn vermella, mentre que el llom es pot considerar carn blanca).

La carn blanca és baixa en greix saturat, i compta amb un alt contingut en proteïnes de bona qualitat a més de ser rica en vitamina B12 i minerals (ferro, zinc, coure), per la qual cosa és una bona aliada de l’alimentació saludable. De fet, s’ha associat amb menys risc d’obesitat, malalties cardiovasculars i diabetis tipus 2. En adults sans, es recomana consumir-ne al voltant de dues o tres vegades a la setmana.

 

Com triar bé

La carn pot seguir sent part de la dieta de manera segura; només has de triar les seleccions més saludables de carns vermelles i carns blanques i com preparar-les.

  • Busca talls magres, retirant el greix visible. Els talls magres de carn bovina inclouen quart, agulla, filet i Ilom. La carn magra de porc o xai inclou llom, costella de llom i pota.
  • No mengis la pell de la carn de les aus de corral. Pots deixar la pell per a la cocció, però retira-la abans de menjar la carn.
  • Intenta triar carns fresques en lloc de carns processades, que es conserven fumades, curades, salades o amb conservants i substàncies químiques.
  • Prioritza l’ús de la planxa o al forn, evitant la formació de zones fosques o ennegrides.
  • Tria sempre productes de màxima qualitat.

 

 

Fonts: Fundación Española del Corazón; Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria.